Το τριχοριζόγραμμα είναι η κατάλληλη εξέταση που βοηθά τον δερματολόγο να καθορίσει το είδος της τριχόπτωσης και να αποφασίσει την πορεία της θεραπείας.
Για ποιο λόγο παρουσιάζουμε τριχόπτωση; Φυσιολογικά χάνουμε καθημερινά μέχρι και 100 τρίχες.
Όμως, παράγοντες όπως:
- Το στρες
- Οι επεμβατικές τεχνικές στα μαλλιά
- Η εποχικότητα (π.χ. φθινόπωρο)
- Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
- Η αναιμία
- Ορμονικές μεταβολές (π.χ. το διάστημα μετά τον τοκετό, εμμηνόπαυση)
- Διαταραχές του θυρεοειδούς
- Κληρονομικότητα
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. γυροειδής αλωπεκία)
συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην παθολογική τριχόπτωση.
Κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες αντιμετωπίζονται και η τριχόπτωση αναστρέφεται (π.χ. με αλλαγή διατροφής, με αγωγή για τον θυρεοειδή κ.ά.).
Όμως, γενετικοί παράγοντες και διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές αλωπεκίας.
Η επίσκεψη στον γιατρό για να θέσει διάγνωση και να βρει τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι καθοριστική για την εξέλιξη της θεραπείας.
Το τριχοριζόγραμμα είναι μια από τις σημαντικές εξετάσεις που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.
Τι είναι;
Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μία ειδική διαγνωστική εξέταση που μας δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσουμε τα αίτια της τριχόπτωσης, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία για να την αντιμετωπίσουμε.
Με το τριχοριζόγραμμα ουσιαστικά καταγράφουμε τα ποσοστά των φυσιολογικών και παθολογικών τριχών και εντοπίζουμε κατά πόσο ο κύκλος ζωής των τριχών ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία, καθώς αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι η αναγέννηση των τριχών, ο αριθμός εκείνων που πέφτουν, καθώς και ο αριθμός των άρρωστων, δυστροφικών τριχών (δηλαδή εκείνες που είναι πιο λεπτές και με μικρότερη διάρκεια ζωής από τις κανονικές).
Πότε να κάνω τριχοριζόγραμμα;
Το τριχοριζόγραμμα είναι μία εξέταση κατάλληλη για παθήσεις, όπως η ανδρογενετική αλωπεκία, η τελογενής τριχόρροια, η χρόνια διάχυτη αλωπεκία. Ακόμα, το τριχοριζόγραμμα ενδείκνυται και σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου ή παθήσεων του θυροειδούς.
Με την συγκεκριμένη εξέταση ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας και έπειτα να δώσει ιατρικές συμβουλές και να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή.
Επιπλέον με το τριχοριζόγραμμα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να διερευνήσουμε την επιτυχία μιας θεραπείας και μάλιστα σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα από την έναρξή της.
Πώς γίνεται το τριχοριζόγραμμα;
Η εξέταση του τριχοριζογράμματος είναι απλή και άμεση.
Με τη βοήθεια ενός ειδικού ιατρικού εργαλείου, του «βελονοκάτοχου», η δερματολόγος αποσπά από το τριχωτό της κεφαλής περίπου 50 τρίχες.
Στην συνέχεια τις εξετάζει στο μικροσκόπιο, προκειμένου να καθορίσει ποιες από αυτές είναι υγιείς και ποιες είναι παθολογικές και κατά πόσο η αναγέννηση των τριχών ακολουθεί έναν φυσιολογικό ρυθμό.
Στο τριχοριζόγραμμα, οι τρίχες συλλέγονται από διαφορετικά σημεία του τριχωτού της κεφαλής, ώστε το δείγμα να είναι πλήρες και αντιπροσωπευτικό.
Φυσιολογικά αποπίπτουν 50-100 τρίχες την ημέρα και σε ένα τριχοριζόγραμμα περιμένουμε 70% των τριχών να ανευρίσκονται στην αναγενή φάση (την φάση ανάπτυξης της τρίχας), <2% στην καταγενή φάση (το μεταβατικό στάδιο πριν πέσουν οι τρίχες), < 20% στη τελογενή φάση (φάση ανάπαυσης μέχρι να πέσουν οι τρίχες) και μόνο έως 5% να χαρακτηριστούν δυστροφικές τρίχες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά το τριχοριζόγραμμα είναι να μην έχουμε λούσει τα μαλλιά μας για 3-5 ημέρες.