Ροδόχρους ακμή νόσος

Τι είναι η ροδόχρους νόσος;

Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με υφέσεις και εξάρσεις που επηρεάζει κυρίως το κεντρικό τμήμα του προσώπου.

Η κλινική εικόνα ποικίλει ανάλογα με το στάδιο αλλά αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο, τα μικρά, διασταλμένα αγγεία, σπυράκια, μέχρι και ρινόφυμα (διόγκωση της μύτης) ή οφθαλμικές ενοχλήσεις όπως βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Το δέρμα ενός ανθρώπου με ροδόχρου νόσο είναι ευαίσθητο και δυσανεκτικό.

Η ροδόχρους νόσος συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί και σε νεότερες ηλικίες και σε άνδρες.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, παράσιτα όπως το Demodex, άγχος, στρες, τρόπος ζωής (πικάντικα φαγητά, μπαχαρικά, κάπνισμα, κόκκινο κρασί, σάουνα, χαμάμ).

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το στάδιο και μπορεί να είναι τοπική με IPL φωτοθεραπεία, pHformula CR peeling, καλλυντική περιποίηση για την χρόνια ερυθρότητα (sensitive skin treatment) και τοπικά αντιφλεγμονώδη ή συστηματική θεραπεία από το στόμα με λήψη αντιβίωσης ή με ρετινοειδή.